Tablets og smartphones
Tablets og smartphones er i dag noget nær hvermandseje, så det er ofte også noget af det første, man kommer i tanke om, når ordet ‘digitalt redskab’ bliver nævnt. Det er fuldt forståeligt, for ikke nok med at det er en teknologisk enhed, der bliver billigere og billigere, så kan den også mere og mere.
Nyere versioner af tablets og smartphones samler de nyeste teknologier som fx digital kameraer, bluetooth, bevægelsessensorer og meget mere.
Legen kan både foregå direkte på tablet eller smartphone eller blive understøttet vha. de mange funktioner.
I det følgende kan du læse om de mange muligheder, som disse enheder i dag indeholder.
Kamera
Alle tablets og smartphones har i dag kamera. Ofte et som kan optage billede og video i relativt høj kvalitet. Det betyder ikke bare billeder i højere opløsning, men også flere detaljer / data i billedet, som kan scannes og aktivere en handling. Hvad betyder det så? Læs videre nedenfor.
Video / foto
Hovedfunktionen i kameraet er at tage billeder og video. Mange nyere devices kan optage i særlige formater (fx panorama) og slowmotion. Det kan være sjovt og lærerigt at kigge på langsomme gengivelser af en videooptaget situation.
QR-koder
Kameraet kan også bruges som scanner. Fx. af en QR-kode – en form for stregkode, som kan scannes med kameraet. Enhver kode er unik og kan tilknyttes en handling på devicet. Fx aktivering af en hjemmeside eller en given funktion i en app. Det gør det således hurtigt og nemt at tilgå fx en specifik youtube-video, idet brugeren alene behøver at scanne en kode. Desuden skaber dette en kobling mellem den fysiske verden (QR-koden, der printes og kan sættes op) og den digitale.
Prøv fx app’en Scan How.
Augmented Reality
‘Augmented reality’ betyder suppleret virkelighed, udvidet virkelighed eller forstærket virkelighed. Funktionen kombinerer data fra det billede, som kameraet opfanger, og et virtuelt grafisk lag, som “lægges ned over” billedet som man ser det. Det kan man bruge til meget forskelligt, såsom at lave effekter i film.
Prøv fx apps’ne ‘Green Screen by Do Ink’ eller ‘Pokémon Go’.
Mikrofon
Alle smartphones kan optage lyd - ofte i ganske høj kvalitet. Det er der mange apps, der udnytter.
Apps der laver om på stemmen
Der findes et hav af apps, der kan forvrænge lydoptagelser af stemme til fx at lyde som en robot, sang eller rap.
Prøv fx apps’ne ‘RoboVox’ eller ‘AutoRap’
Geolokation
De fleste smartphones har i dag, hvis brugeren tillader det, ‘Lokationer’ (Apple) slået til. Det er en service, der gør det muligt at vide, hvor devicet befinder sig geografisk. Før i tiden var denne funktion kun mulig pga. satellitter. I dag kan internettet se, hvor et device befinder sig ved at registrere placering ift. andre enheder, som er tilsluttet nettet. Udover at kunne se, hvor man befinder sig på et landkort, gør denne funktion det også muligt at registrere, hvor man har befundet sig tidligere, hvor man skal hen og sammenholde de data med tid, bevægelse (fx skridt) og meget mere.
Prøv fx apps’ne ‘Recho’, ‘Endomondo’ eller ‘Pokémon Go’.
Bluetooth
Bluetooth er en dims, der kan udveksle data trådløst (og uden internet) med andre bluetooth-dimser, der befinder sig inden for en kort afstand. Denne dims findes i alle nyere smartphones, tablets og computere og muliggør trådløs dataudveksling mellem disse eller andre devices. Fx. kan man bruge funktionen til at sende billeder, afspille musik på et anlæg og styre robotter.
Teknologien er opkaldt efter Harald Blåtand.
Beacons
Beacons er et eksempel på, hvordan man kan bruge bluetooth i smartphones eller tablets. Det er små plastikdimser med bluetooth-sendere i, som man kan indstille til at sende det signal, man ønsker - fx til at aktivere en video- eller lydoptagelse ved en post i et orienteringsløb.
Prøv fx iBeacons og app’en “NemInfo”.
Digital leg
Digital leg er en samling af viden om, metoder til og vejledning i hvordan du kan bruge leg med teknologi til at styrke inkluderende fællesskaber.
Om projektet
Projektet er gennemført af Socialt Udviklingscenter SUS i samarbejde med Billund, Favrskov, Høje-Taastrup og Kolding Kommuner med støtte fra Ole Kirk’s Fond.
Tak til
SFO’erne fra Vorbasse, Hejnsvig, Mølleholmskolen, Dalby, Munkevænget, Skovvangskolen, Lilleåskolen og Ulstrup.